+316 20159832 | info@henkvdzanden.nl

Laatste artikelen:

Zelfstandig zijn

Geplaatst op mei 20, 2017

omgaan met Stress filmpje

Geplaatst op mei 8, 2017

NIEUWE SPORTARMBAND ENERGETIX

Geplaatst op jan 26, 2017

Cursussen:

AGENDA ALLE ACTIVITEITEN

Geplaatst op jun 12, 2017

Workshop Energetix Magneet Sieraden.

Geplaatst op apr 9, 2012

Shop:


Bezoek ook eens mijn shop!

Webshop Energetix Magneetsieraden van Henk van der Zanden
Henk van der Zanden op Hyves Henk van der Zanden op Facebook Henk van der Zanden op Twitter
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Artikelen / Positief Denken

Dagindeling met Fibromyalgie (maar eigenlijk voor iedereen)

Geplaatst op jun 9, 2013 | Categorie: Positief Denken

Deze titel is ontstaan doordat mij de vraag gesteld werd hoe iemand met een  beperking zijn of haar tijd moet indelen in het leven. Deze persoon ziet mensen om zich heen vanalles doen terwijl ze zelf veel pijn heeft en vaak moe is.

Het is lastig om te zien dat andere volop aktief zijn in het leven terwijl je dit zelf niet kunt. Je voelt je beperkt in je doen en laten. Van binnen voel je jezelf jong, vitaal en krachtig. Toch komt dan de pijn opzetten. Je lichaam geeft signalen dat er iets aan de hand is. Zelf heb je te horen gekregen dat het Fibromyalgie is. Een aandoening aan weke delen van het spierstelsel.  Kijk als je er meer over wil weten op www.allesoverfibromyalgie.com

Het is balangrijk om in beweging te blijven en je moet er mee leren omgaan, dat is wat je dan te horen krijgt. Hoe doe je dat?  Ik voel me niet ziek en wil aktief leven zoals ik altijd al deed. Daar zit je dan met je ziekte. Het is ook nog eens, een ondergewaardeerde aandoening. Niet veel mensen kennen de aandoening. Het is niet zichtbaar aan de buitenkant en dat geeft weinig begrip van de buitenwereld.

Hoe ga je hier mee om? Ik zal een poging doen om het hier te omschrijven.

Omgaan met je beperkingen. Dat is een verkeerde zinsopbouw. Het is tijd om te luisteren naar je lichaam en geest. Niemand is gelijk. Elk mens is uniek. De ene groot, de ander klein, dik, dun, man, vrouw, noem maar op. Toch is er iets wat we allemaal hetzelfde willen en dat is LEVEN. Maar niet zomaar leven, nee, we willen allemaal zoveel mogelijk uit het leven halen. Allemaal even hard werken, Allemaal evenveel genieten. Hoe kan dat, als we allemaal anders zijn?????.............

We kijken massaal om ons heen wat de ander allemaal kan en doet. Het liefst zouden we het zelfs nog beter willen doen. Het is belangrijk om hiermee te stoppen. Zeg tegen jezelf, IN BEN UNIEK, IK BEN APART, IK BEN BIJZONDER, en herhaal dit 10x per dag.

Hierdoor ga je jezelf leren kennen, jezelf accepteren. JIJ bent die je bent, JIJ kunt wat je kunt, Dit is niet te meten met andere mensen. Vergelijk jezelf nooit met een ander want jij bent uniek.

Kijk naar jezelf. Voel jezelf. Luister naar jezelf.

Als je dat doet, weet je hoe je kunt omgaan met je eigen Unieke leven.

Alleen jij voelt wanneer je lichaam aangeeft dat het rust nodig heeft. Luister daar dan naar en reageer daar op. Werk een uurtje en rust dan. Geef je lichaam de tijd om zich te herstellen. Pak dan de draad weer op en neem weer rust wanneer je lichaam dat aangeeft.

"Dat vind mijn werkgever nooit goed", hoor ik jullie nu zeggen.    Is dat zo??    Heb je dat gevraagd dan??

De maatschappij draait 24 uur per dag door dus hebben we ook 24 uur per dag de tijd om te werken. Hiermee bedoel ik te zeggen dat we zelf kunnen bepalen wanneer we werken. Of je nu 1 x 3 uur werkt of 3 x 1 uur werkt maakt toch geen verschil! Het probleem is dat we dan zelf meer tijd kwijt zijn. We missen dan vrije tijd, denken we!! Toch is dit niet zo. Als je over je grens gaat, heeft je lichaam meer tijd nodig om te herstellen, wat ook ten koste gaat van je vrije tijd.

Plan je dag in naar eigen kunnen. Doe niet meer dan goed is voor je lichaam en geest.

Als we minder inplannen krijgen we meer ruimte in de dagindeling. We kunnen dan meer tijd nemen voor de dingen die we dan willen doen. Doe eens wat rustiger aan. Doe wat langer over de dingen die je doet. Je zult merken dat je de dingen dan intensiever beleefd. Je zult merken dat je van de dingen kunt genieten ook al zijn het zogenaamde verplichtingen. Ook zal je minder fouten maken, wat ook weer tijd oplevert.

Kijk eens naar alle taken die je op een dag wil doen. Welke taken zijn noodzakelijk om in leven te blijven. Elke dag goed eten is belangrijk. Neem hier ook de tijd voor. Een gezonde maaltijd bereiden hoeft geen uren te duren. Jezelf schoonhouden is ook een eerste levensbehoefte. Besteed tijd aan je innerlijk en je uiterlijk. Dit zijn twee basisbehoeften voor een gezond leven.

Alle overige dingen worden steeds minder belangtrijk. Het schoonmaken van het huis is wel belangrijk maar geen dagelijkse noodzaak. Plan dit in je week in. De wasgoed is ook belangrijk maar kijk eens of je niet een dag langer met die handdoek kunt doen. Er wordt veel schone was gewassen in Nederland.

Bekijk op deze manier je dagelijkse leven en ga veranderen. Probeer maar eens uit.

Een ander aspect is dat je wat taken verdeeld. Geef wat taken uit handen aan andere gezinsleden. Dit is een moeilijk punt. Het uit handen geven van taken wil zeggen dat je het zelf niet kunt. Hiermee bevestig je dat je een beperking hebt, althans dat gevoel kan ontstaan. Voel dat maar eens diep van binnen.

Toch is het belangrijk om hulp te vragen van anderen. Het is geen teken van luiheid maar een kwaliteit, als je hiervoor kiest. Dan kies je voor jezelf en geef je je eigen grenzen aan. Hierdoor zul je zelf krachten overhouden om de dingen die je doet, goed te kunnen doen. Beter 1 taak goed gedaan en energie overhouden dan 5 taken matig gedaan en daarna moe zijn.  Doseer dus je eigen leven en kies voor kwatiteit en niet voor kwantiteit!

Plan regelmatig een dag in, voor jezelf. Geen taken, geen telefoon op die dag.

Een dag met TOTALE RUST. Geef je lichaam op deze dag de kans om volledige tot rust te komen. Praat jezelf dan geen schuldgevoel aan dat je niets gedaan hebt maar ben trots op jezelf dat je je lichaam de kans geeft om te herstellen. Gun jezelf deze dag, om inzichten te krijgen en weer energie op te laden. Dan kun je de volgende dag weer (gedoseerd) er tegenaan.

Bovenstaande geldt niet alleen voor mensen met een beperking maar voor iedereen. Iedereen dient te luisteren naar zijn of haar lichaam. Pas dan kun je volop functioneren en genieten van je leven. Gun je lichaam en geest op tijd rust en accepteer, dat dit voor iedereen op een ander moment is. Vergelijk jezelf niet met anderen. Doseer je activiteiten, wissel ze af met rustmomenten.

Geniet van de dagelijkse dingen die je doet, dat is meer als voldoende, dan leef je!!

Een beperking is geen beperking,

als je dankbaar bent voor de dingen die je doet.

Ben eerlijk tegen je eigen gevoel,

dan ben je gelukkig en weet je wat ik bedoel.

Henk

 
Terug | Afdrukken | ^ Top

    elly van grinsven

    February 4, 2011, 8:21 pm

    henk wt een mooi site ik keek op over het gedeelte van fybromylagie sinds een tijdje weet ik ook dat ik dat heb afgelopen woensdag een bijeenkomst gehad in ziekenhuis, en daar gaf men ook aan keuzes maken en indeling activiteit rust, vind dit erg moeilijk en heb moeite met bv nu niet veel mee kunnen helpen bij de verhuizing van dennis, word snel afgestraft
    groetjeselly

Plaats een reactieTerug | ^ Top